NRZ

Nationaal Platform Zwembaden | NRZ

Lifeguard, certificeerbare eenheid 1

De Lifeguard is een zwembadmedewerker met het accent op toezichthouden. De Lifeguard draagt zorg voor de veiligheid van gasten, collega's en zichzelf. Hij houdt toezicht op de gasten die gebruik maken van het zwembad en de andere faciliteiten van de accommodatie. De Lifeguard zorgt ervoor dat gasten het naar hun zin hebben, hij treedt op als gastheer. De Lifeguard draagt tevens zorg voor de hygiëne. Hij maakt verschillende ruimtes in de zwembadaccommodatie schoon en meet regelmatig de kwaliteit van het zwemwater.

De Lifeguard heeft twee kerntaken. Hij draagt zorg voor (de veiligheid van) de gasten en voor de hygiëne.

Opleiding
De opleiding voor de eenheid Lifeguard bestaat uit twee delen:
 • Deel 1A: Introductie Aqua & leisure;
 • Deel 1B: Toezichthouder.

Beroepscompetenties
De globale verdeling van de beroepscompetenties waaraan in beide delen wordt gewerkt, is als volgt.

Deel 1A:
 • vervullen van gastheerrol;
 • schoonmaken;
 • promoten;
 • controleren van zwemwaterkwaliteit.

Deel 1B:
 • houden van toezicht;
 • verlenen van eerste hulp.

Afronding en examinering
De toetsing van certificeerbare eenheid 1 bestaat uit:
 • Competentieopdrachten van deel 1A en deel 1B;
 • Groepsgesprek;
 • Tonen van een geldig diploma/certificaat: Zwemmend Redden voor zwembaden (klik hier voor de eisen) en EHBO.

Om de certificeerbare eenheid Lifeguard af te ronden en het certificaat te ontvangen, moeten de genoemde diploma's/certificaten in orde zijn, alle competentieopdrachten worden ingeleverd en het gemiddelde cijfer daarvan voldoende zijn (6,0) en het cijfer voor het groepsgesprek moet voldoende (6,0) zijn.

Deel 1A en deel 1B kunnen ook afzonderlijk worden afgerond. Voor deze afronding wordt verwezen naar de beschrijving van de afzonderlijke delen.

De genoemde geldige diploma's/certificaten moeten worden overlegd om deel te mogen nemen aan het eindgesprek. Eventuele uitzonderingen zijn mogelijk. Dispensatie kan, via een standaardformulier, drie weken voor het groepsgesprek worden aangevraagd.

Werkboeken
Hier kunt u de werkboeken voor de certificeerbare eenheid 1, Lifeguard, van de Beroepsopleiding voor Allround Zwembadmedewerker downloaden:

Competentieopdrachten
De competentieopdrachten die behoren bij deze certificeerbare eenheid zijn te downloaden op deze website onder 'downloads'.

Grote Lifeguard Spel
Het Grote Lifeguard Spel is een bordspel dat sinds de introductie een groot succes is binnen de verschillende lifeguardopleidingen van het Nationaal Plaform Zwembaden | NRZ. De thema's en vragen zijn afgestemd op het werk van lifeguards in zwembaden. Zo zijn er vragen over wet- en regelgeving, de techniek van het toezichthouden en het toezichtplan. Het spel is een ideaal hulpmiddel om de kennis rondom dit thema te ontwikkelen en up-to-date te houden.

Veel zwembaden hebben mede hierom gevraagd of het spel ook voor de verkoop beschikbaar kan komen. Het spel is een ideaal hulpmiddel om in te zetten bij (werk)besprekingen rondom het thema 'toezicht'. Om aan deze wens tegemoet te komen, verschijnt het spel in een speciale uitgave. Het is een volwaardig bordspel met een fraai geïllustreerd opvouwbaar speelbord, pionnen, dobbelsteen etc. De kosten van het spel bedragen € 33,57 (excl. BTW) en de oplage is gelimiteerd.

Het spel kan vanaf nu besteld worden via het bestelformulier of per e-mail bij Edward van Ginkel.

Antwoorden Grote Lifeguard Spel
Klik hier voor de antwoorden van het Grote Lifeguard Spel.