NRZ

Nationaal Platform Zwembaden | NRZ

Opleider in beeld: Swimpy

20-10-2017 - Vanaf nu gaan we regelmatig een door ons gelicentieerde opleider in beeld brengen. We beginnen met: Swimpy.

‘Uw duik in de toekomst’. Dat is het motto van opleidingsinstituut Swimpy. Swimpy waarborgt het opleiden van goed, geschoold personeel. Hierbij gaat het niet alleen om het kunnen zwemmen, maar ook de kennis van wet- en regelgeving. ‘Het werk in een zwembad brengt nu eenmaal veel verantwoordelijkheden met zich mee’ zo zegt Willem Verwoerd, eigenaar van Swimpy. Al zijn cursisten ronden de opleiding af met een branchecertificaat van Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Voor werkgevers staat dat voor kwaliteit en het in dienst hebben van goed gekwalificeerd personeel.

Swimpy kan de opleiding op maat verzorgen. ‘Dat moet ook wel want de markt is volop in beweging’ zegt Willem. Willem is dan ook super trots dat hij al 10 jaar de opleidingen mag verzorgen voor Randstad Amsterdam. Hij kijkt naar de behoefte van de binnen- en buitenbaden in Amsterdam en zorgt dat alle medewerkers gecertificeerd worden en dit ook blijven.

Daarnaast zorgt Willem dat hij zelf ook nog regelmatig zelf in het water staat om zijn praktijkervaring ‘up-to-date’ te houden. Hij geeft aan op die manier te weten waar hij het over heeft in de opleidingen. Naast deze ervaring legt Swimpy de nadruk op laagdrempeligheid tussen cursist en docent. ‘Persoonlijke begeleiding en goed contact met de werk/stageplaats is belangrijk. Mijn visie is dan ook dat een cursist soms meer tijd nodig heeft om een goede basis te hebben voor ze op examen gaan, maar vanaf het stage- of werkadres staat er vaak een druk op om de opleiding zo snel mogelijk af te ronden’ aldus Willem.

Het geeft Willem een blij en tevreden gevoel als hij oud-cursisten vol plezier aan het werk ziet. Maar ook als ze hem aanspreken en zich de praktijklessen nog herinneren, bijvoorbeeld over de biomechanica, krijgt hij een goed gevoel.
De komende jaren ziet Willem graag een (nog) betere afstemming tussen de particuliere opleidingsinstituten en de mbo-scholen. Jammer genoeg ziet hij nog regelmatig kandidaten met een certificaat van een mbo-school, zonder borging van NPZ. ‘Dit zou niet mogen’ zo zegt Willem en hij hoopt dan ook dat hier verbetering in komt.

Swimpy biedt alle eenheden van de beroepsopleiding Allround Zwembadmedewerker aan, te weten Lifeguard, Begeleider Recreatieve Zwemactiviteiten en Lesgever Zwem-ABC. Daarnaast wordt er tevens opgeleid voor het certificaat Zwemmend Redden voor Zwembaden en worden Workshops snorkelen verzorgd. Swimpy is gevestigd in Zeewolde en heeft opleidingslocaties in onder meer Almere en Amsterdam. Swimpy is dan ook vooral werkzaam in Noord-Holland en Midden Nederland, maar op maat worden de opleidingen door het gehele land aangeboden.

‹ Naar het overzicht