NRZ

Nationaal Platform Zwembaden | NRZ

“Gedelegeerde zijn geeft mij voldoening”

19-01-2017 - Gedelegeerden bezoeken een aantal keer per jaar steekproefsgewijs het diplomazwemmen bij zwemlesaanbieders, namens het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Zij hebben een belangrijke taak als extern kwaliteitsborger voor goed zwemonderwijs bij zwemlesaanbieders met Licentie Zwem-ABC. We hebben het hier over vrijwilligers met passie die samen met ons de kwaliteit van het zwemonderwijs op hoog niveau houden. Zo ook Linda van de Bult en Willem van de Water. Zij wilden graag gedelegeerde worden en volgden onlangs de 2 opleidingsdagen. Willem (53 jaar) is al 15 jaar rapporteur bij het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ: “Ik heb er zin in om als ambassadeur als volwaardig onderdeel van het diplomazwemmen een bijdrage te leveren aan goed zwemonderwijs. Ik denk dat gedelegeerde zijn mij nog meer voldoening geeft dan het rapporteurschap.”

Wat doet een gedelegeerde dan precies? Linda (25 jaar): “Als ik als gedelegeerde op bezoek ga in een zwembad, observeer ik wat er gebeurt tijdens het diplomazwemmen. Na afloop bespreek ik mijn bevindingen met het team dat verantwoordelijk is voor de organisatie van het diplomazwemmen. Dat doe ik tijdens een nabespreking. Ook is er een feedbackgesprek waarin ik vertel wat ik vond van het optreden van de gelicentieerde examinator. Mijn totale bevindingen rapporteer ik aan de zwemlesaanbieder en aan het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Allemaal met het doel de kwaliteit en professionaliteit van het diplomazwemmen te verhogen.”

Rapporteur vs. gedelegeerde
Willem kent ook het perspectief van de rapporteur. Rapporteurs vervullen sinds 1985 de rol van het rapporteren over het diplomazwemmen. Met de komst van de Licentie Zwem-ABC is die rol weggelegd voor de gedelegeerde, met een uitgebreider takenpakket. Willem: “De rol van de gedelegeerde is net even anders als die van de rapporteur. De meerwaarde: aanvullingen doen in een nabespreking en feedbackgesprek. Het is eigenlijk het mooist als je niet zoveel te bespreken hebt; dan gaat het goed. Als rapporteur merk ik dat die bespreking minimaal is. Het werd standaard: klopt het aantal leerlingen? Hoe ga je examen doen? Wil je een praatje na afloop? Als gedelegeerde ga je samen met de zwemlesaanbieder voor kwaliteit.”

Voldoening door terugkoppeling
Waar je als rapporteur alleen verslag doet, ligt de focus als gedelegeerde prominenter op de nabespreking en het feedbackgesprek na afloop van het diplomazwemmen. “Het leuke is dat je ook terugkoppeling ontvangt. Wat gaat de zwemlesaanbieder doen met mijn feedback? En dat geeft voldoening”, aldus Willem.

Leren en inspiratie opdoen
Gedelegeerden zijn als vrijwilligers verbonden aan het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ. Wat drijft hen? Linda: “Ik zit zelf al heel wat jaren in het zwemonderwijs en dat vind ik heel leuk. Toen ik de oproep zag van het Nationaal Platform Zwembaden | NRZ voor gedelegeerden in spé om zich aan te melden, greep ik mijn kans. Als ambassadeur kan ik bij andere verenigingen zien hoe zij diplomazwemmen organiseren, om van te leren. Daardoor gaat ook de kwaliteit van het diplomazwemmen bij mijn eigen zwemvereniging omhoog. Het werkt dus twee kanten op.”

Samen werken aan een zo hoog mogelijk zwemniveau
Ook Willem ziet daar het voordeel van: “Door van elkaar te leren, werken we samen aan een zo hoog mogelijk zwemniveau in Nederland. Het geeft mij inspiratie en ik zie regelmatig vormen die ik kan toepassen in mijn eigen zwemlespraktijk. Denk je erover om gedelegeerde te worden? Zeker doen! Het vraagt wel wat van je vrije tijd, maar je krijgt er veel voor terug.”

Handvatten tijdens 2-daagse opleiding
“Ik vind het wel belangrijk om objectief waarnemer te blijven. Stel dat ik iets zie dat kwalitatief niet voldoet aan de eisen van de BREZ voor licentiehouders, dan probeer ik dat op een goede, gedegen manier bespreekbaar te maken. Wat helpt, is dat je een andere standaard kunt hanteren en niet vergelijkt met je eigen zwemlespraktijk.” Gelukkig krijgt iedere gedelegeerde in spé daarvoor handvatten aangereikt tijdens de 2-daagse basisopleiding, die Linda en Willem hebben gevolgd. Linda: “Voor mij is het na de opleidingsdagen heel duidelijk wat de taken zijn van een ambassadeur. Ik weet wat ik moet doen als ik op bezoek ga bij een zwemlesaanbieder. Ik heb veel geluisterd, maar tijdens de opleidingsdag ook een voorgesprek, een nabespreking en een feedbackgesprek geoefend.” Willem: “Iedereen zat tijdens de opleidingsdagen op het puntje van z’n stoel. Gerard Klunder bracht de informatie op een hele uitdagende manier. De dag was vrij snel om: een leuke ervaring.”

“Gedelegeerde worden? Zeker doen!”
Ook gedelegeerde worden? Als ambassadeur van de Licentie Zwem-ABC bieden we je een 2-daagse opleiding, jaarlijkse bijscholing en een vrijwilligersbijdrage. Daarnaast doe je kennis op en bouw je aan je netwerk binnen het zwemonderwijs. Klik hier voor het functieprofiel. Voldoe jij aan het profiel? Dan zij wij op zoek naar jou! Stuur een e-mail met CV en motivatie naar licentiezwemabc@npz-nrz.nl en wij nemen zo snel mogelijk contact met jou op.

‹ Naar het overzicht